Labels: weet wat je eet!


Even wat anders, maar veel belangrijker
- bron -

In het verleden konden fabrikanten van legbatterijeieren de consument om de tuin leiden door hun verpakking zo ‘diervriendelijk’ uit te voeren, dat het publiek ze voor scharreleieren aanzag. Sinds 1 januari 2004 kan die truc niet meer. Vanaf die datum moeten in de EU alle consumptie-eieren een stempel dragen dat aangeeft uit welk systeem ze afkomstig zijn.

De Dierenbescherming heeft jarenlang hard gestreden voor deze maatregel. Hij maakt misleiding van de consument een stuk moeilijker. Immers, iedereen binnen de EU kan via het stempel nagaan waar het ei vandaan komt.

Codering
Er zijn vier categorieën in volgorde van diervriendelijkheid:

1. Code 0, biologische eieren (met EKO-keurmerk)
De kippen hebben de ruimte, maximaal zes kippen per m2 staloppervlakte. Ze hebben strooisel, een legnest en een zitstok. De kippen kunnen de hele dag naar buiten op een groene wei waar ze minimaal 4 m2 per dier hebben. Verwijderen van de snavelpunt is verboden.

2. Code 1, scharreleieren met vrije uitloop
Kippen hebben de ruimte, maximaal negen kippen per m2 staloppervlakte. Ze hebben strooisel, een legnest en een zitstok. De kippen kunnen de hele dag naar buiten en hebben daar minimaal 4 m2 per dier. Verwijderen van de snavelpunt mag hier wel.

3. Code 2, scharreleieren
De kippen hebben de ruimte, maximaal negen kippen per m2 staloppervlakte. Ook hebben ze strooisel, een legnest en een zitstok. De kippen kunnen niet naar buiten, in het volièresysteem kunnen ze wel op verschillende hoogteniveaus verblijven. Verwijderen van de snavelpunt is toegestaan.

4. Code 3, kooi-eieren
De kippen hebben weinig ruimte, 18,2 kippen per m2 staloppervlakte. De dieren zitten in kooien van gaas met een schuine bodem, waardoor eieren uit de kooi rollen. Er is geen strooisel, noch een legnest of zitstok. Verwijderen van de snavelpunt is toegestaan.

5. Importeieren uit landen van buiten de EU
De eieren moeten gestempeld worden in het land van herkomst. Voldoen deze eieren niet aan de eisen die de EU aan de huisvesting stelt, dan moet dat ook in het stempel vermeld worden. Op de verpakking komt dan een tekst die aangeeft dat het houderijsysteem onbekend is.

Uitleg stempelcode
De stempelcode is als volgt opgebouwd:
0 NL 12345

In deze code betekent de 0 dat het een biologisch ei is, de NL dat het uit Nederland komt en de vijf cijfers daarachter verwijzen naar de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. Deze uitleg vindt u in principe is ook op (de binnenkant van) de verpakking.

0 Comments:

Post a Comment




 

Copyright 2006| Blogger Templates by Campaign Logboek Closed modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.